zaterdag 13 april 2013

Pasen in São Brás

Met veel liefde en zorg hebben de inwoners van het Portugese dorpje São Brás de Alportel de dag voor pasen door het hele dorp een pad van bloemen gelegd. In de mooiste patronen en kleurencombinaties lopen de mensen in een lange stoet over de bloemen-loper die tot aan de trap van de van de kerk leid. De heerlijkste geuren van lavendel en oranjebloesem komen ons tegemoet.

Oude mannetjes met wandelstokken stompelen over het bloemenpad en stoere jongens, vermoedelijk studenten, in pak lopen met grote kruizen gemaakt van bloemen. Allemaal zijn ze hier bij elkaar om pasen op deze traditionele wijze te vieren. Ondanks de motregen zit de sfeer er goed in. We zijn in de buurt van de kerk aangekomen. Op de kerktoren hang een inmens grote poster met een afbeelding van God die verkondigd dat dit evennement zal plaatsvinden. Opeens klinkt er gezang. De studenten hebben hun prachitge boeketten en kruizen ingeruild voor een flesje bier en brallen luidkeels ‘Aleluja’! Wij lopen verder over het bloemenpad de prachtig versierde kerk in. Het is bomvol. De paasmis gaat beginnen.

Even later volgen wij het platgestampte bloemenpad terug naar de auto. Uit de opmliggende kroegen klinkt nogaltijd gezang. Het feest gaat daar nog lang door, maar buiten rijd de bezenwagen al door de straten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten